Creating a digital rich classroom by Meg Ormiston.

Meg Ormiston geeft in haar boek niet alleen duidelijk aan wat er allemaal mogelijk is, maar ook hoe. En zij is de eerste auteur die mij de tools in handen geeft waardoor ik voor geen of weinig geld elearning echt in de praktijk kan brengen. Maar bovenstaande mindmap zal niet even duidelijk zijn en behoeft enige toelichting. En dat doe ik aan de hand van drie delen van de mindmap. Deel 1 gaat over hoe het onderwijs eruit zou moeten zien.

E-learning bevat alle aspecten die het onderwijs voor docenten en studenten leuk maken. Het draait om samenwerken in groepen, om vaardigheden waarover je al beschikt gebruiken en vaardigheden waar je niet over beschikt aanleren. Over multitasken en over nieuw. Uiteindelijk krijg je betrokken studenten die bereidt zijn om ook tijdens hun vrije tijd schoolwerk te doen. Maar het gaat ook om communicatie. Over hoe en wat je communiceert, over creativiteit en over het just in time leren.

En hoe dat in het onderwijs kan worden uitgevoerd blijkt uit het volgende deel. Allerlei interactieve tools maken het voor de studenten mogelijk hun werk op andere manieren in te leveren dan het ouderwetse pen en het papier. Een blog schrijven is niets anders dan een kort verslag. Ook bij het schrijven van een blog moeten wij ons aan regels houden. Maar voor de studenten die minder goed zijn in het schrijven zijn er ook andere mogelijkheden zoals een videoblog. Op deze manier krijgen ook de taalzwakkere studenten de mogelijkheid om te laten zien wat zij kennen en kunnen.

En tot slot wat betekent dat voor het beleid. Staan we toe dat studenten smartphones gebruiken tijdens de les (en ook tijdens de toetsing? Moet een hogeschool op zoek gaan naar sponsoren? Moeten papieren lesboeken worden afgeschaft en wordt al het lesmateriaal digitaal aangeboden?

Op allerlei vragen kreeg ik antwoord bij het lezen van dit boek. Een absolute aanrader voor iedereen die iets wil met digitaal onderwijs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s