Klaar voor de 21st eeuw

Mijn verblijf in New York heeft mij niet alleen persoonlijk veel opgeleverd maar ik heb ook alle vaardigheden moeten zien gebruiken (en zelf gebruikt) die er voor zorgen dat up to date blijven in de 21st eeuw mogelijk kan zijn. Het zijn de 7 C skills, waar het onderwijs op gericht zou moeten zijn.

Het begint met de eerste C van Critical Thinking and problem solving. Kritisch nadenken over problemen en die oplossen. Er is keuze genoeg als het om vervoersmogelijkheden betreft. Van paard tot Yellow Cab tot Subway. Alles is mogelijk. Om van A naar B te komen moet een keuze gemaakt worden waardoor op de snelste maar ook de goedkoopste manier gereisd kan worden. Creativiteit in het vinden van de oplossing is een andere vaardigheid die verderop in deze blog besproken wordt.

De tweede C is van Communication. Ondanks alle drukte van de mensen hier blijven zij communiceren. Alle vormen van communicatie worden gebruikt. Toeterende auto’s om mensen die toch door rood lopen te waarschuwen, het omhoog houden van reclameborden, natuurlijk de enorme billboard op Times Square maar gelukkig ook een vriendelijk woord voor gasten. Het welkom heten in winkels of in de attracties. Maar wederom ook in de metro is communicatie erg belangrijk. Zonder de plattegrond gaat het niet goed.

De derde C is van coorperation. Samenwerken om ergens te komen. Op het moment dat je met een groep op vakantie ben is samenwerken noodzakelijk. Waar gaan we eten? Wat gaan we doen vandaag? Een aantal eenvoudige vragen die ervoor zorgen dat iedereen zijn zin krijgt en een prettige tijd beleefd in New York. Hiervoor is niet alleen communiceren met elkaar noodzakelijk maar ook de wil om compromissen te sluiten.

De vierde C Creativity and innovation. Dat is een vaardigheid die eigenlijk zo gewoon moet zijn dat het uitvoeren ervan een onderdeel van het leven van alle dag is. Zoals ik al eerder beschreef, het begint al bij het maken van een creatieve oplossingsrichting bij de keuze van het goedkoopste en snelste vervoermiddel. Een beetje creativiteit maakt het leven zoveel gemakkelijker en leuker. Een andere kijk op een stad, op een andere manier omgaan met de middelen die tot onze beschikking zijn.

De vijfde C Computing and ICT Literacy. Een heel andere geletterdheid dan ik in mijn opleiding heb gekregen, maar in deze tijd een noodzakelijke vaardigheid om in contact te blijven met de mensen die even wat verder weg zijn. Een mooi voorbeeld was een bericht dat ik ontving over de zoektocht naar Emily door een Nederlandse jongen. Het meisje zou dakloos in New York rondzwerven. Helaas kreeg ik het bericht op de dag van ons vertrek. Anders zou ik echt mijn best hebben gedaan. Zeker omdat ik zelf geraakt werd door een (misschien wel hetzelfde) dakloze meisje met een hond.
Gedurende mijn verblijf heb ik dagelijks een blog geschreven over mijn indrukken van New York. Niet altijd even positief want onder de vrolijke drukke schil van New York zit veel ellende verborgen, die pas zichtbaar wordt als je gaat communiceren met New Yorkers om te komen tot creatieve oplossingen.

De zes C is van Career and learning self reliance. Wel dat is ook een vaardigheid die heel gewoon is als 21st eeuwse vaardigheid. Dus daar kan ik niet zoveel over zeggen. Alleen dat de studenten goed voorbereid moeten zijn op hun toekomst en als zij denken dat de toekomst in New York ligt, moeten zij zich helemaal goed voorbereiden. Ik heb teveel meisjes hier rond zien lopen op zoek naar een goede plek in een Broadway show. Mager als een lat en een -schijnbaar- hopeloos blik in de ogen. Voor je het weet eindigen ze als Emily.

De laatste C is van Cross cultural understanding. Moet ik in New York daar nog iets over schrijven. Het is een grote meelting pot van culturen, rassen, soorten, noem maar op. Alles lijkt te kunnen, maar het echte begrip is er nog niet helemaal. Blanken hebben de goede banen als ik ze zo zie lopen. Alle andere culturen hebben de andere baantjes. Toch is er veel werk mogelijk hier.

Een paar dagen verblijven in NewYork maakt duidelijk dat de noodzaak van het aanleren van deze vaardigheden in Nederland nodig zijn. Maar ook dat het gebruiken van deze vaardigheden in het alledaagse leven de beste leerschool is. Ervaringsleren zal gecombineerd worden met het aanleren van de 21st eeuwse vaardigheden.

Hoe we de 21st eeuwse vaardigheden moeten aanleren volgt in een volgende blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s