Overdenking

Wat een beter tijdstip voor een overdenking dan een Zondagochtend. Mijn geloof ligt in het onderwijs van mensen dus beter kan niet. Mijn overdenking begon vanochtend toen ik The World is Flat van Thomas Friedman las. In zijn boek beschrijft hij een wereld die verandert door de mogelijkheden van het Web. Outsoutching, homesourching, alles is mogelijk geworden door het world wide web. Toen dwaalden mijn gedachten richting het onderwijs en tot mijn schrik bedacht ik mij dat het web ook een enorme bron van kennis is. Kennis die vrijelijk gedeeld wordt en die door anderen aangevuld of gecorrigeerd wordt.

Ik woon in een dunbevolkte regio. Er is nieuwe kennis, maar vaak blijft deze kennis beperkt tot het bedrijf of de directe omgeving van de “uitvinder”.  En dat is jammer. Het is dubbel jammer omdat de mogelijkheid tot verspreiding ( en verkrijgen)zo voor de hand liggend en voor iedereen toegankelijk is: het web.

Het is slechts een handje vol mensen die van die mogelijkheid gebruik maken. Het zijn geen pioniers meer, want die Web wereld is allang ontdekt. We ( ik hoor daar gelukkig ook bij) zijn tijdig op die trein gesprongen en we rijden mee. Maar wat nu met degene die de trein gemist hebben of moedwillig voorbij  hebben laten gaan? Wat nu als dat net de mensen zijn die de jonge mensen moeten onderwijzen? Is hun kennis dan achterhaald?

Ik weet het niet. Veel van mijn collega’s zijn zeer kundige mensen zonder twitter of wat dan ook. Maar ik weet wel dat het risico er is en ik vraag mij dan ook af of een school in een regio zoals Zeeland zich juist in digital literacy zou moeten specialiseren, zodat er van alle kennisbronnen gebruik kan worden gemaakt.

Het maakt niet meer uit of je, zoals ik nu, op een boerderij in het buitengebied zit of in een appartement in Rotterdam (of welke andere stad dan ook). Alle kennis ligt vlak naast je. Je hoeft het alleen maar te pakken. En bedenk dan of we de juiste prioriteit in het onderwijs hebben.

4 thoughts on “Overdenking”

 1. The problem of the web is not the lack of knowledge, it is more the abundance of data, mostly unorganized and not censored. How to separate subjective views from actual facts. To get to the proper information we often go to “trusted” sources. but still the impression we are left with is often colored by our own thinking, our own base knowledge, our own level of education. Sure the web is a source of information, but without a moderator, who will separate facts from opinions we are still only left with data instead of real usable information.

   1. People should learn how to handle the overload and how to process all the data. As discussed offline any data that is not verifiable by reference or cannot be checked to be truthful, reliable, or to be scientific has to be considered as suspicious and should be probed as much as possible and be marked as such.

    Also any information found to be truthful should be checked periodically if it is still viable and if it is not time sensitive. So references should also be dated when it was checked so people know at what time it was relevant.

    Only when using those principles the web is useful and not confusing or obfuscate the truth.

 2. Het is aan ieder persoonlijk om wel of niet te delen. Delen van kennis betekent de meerwaarde van het verschil, steeds opnieuw kunnen toetsen, ontwikkelen aan de hand van nieuwe informatie van anderen. Een open systeem, life long learning of in organisaties de steeds innoverende en lerende organisatie. Privé personen hebben de vrijheid zich als kluizenaar of Hawkins te ontwikkelen. Als werknemer heb je je echter verbonden aan een organisatie die ontwikkeling en leren als corebusiness heeft. Dat betekent dat je bij de tijd, sterker nog een voorloper, scout dient te zijn. De vrijheid om je hiervoor af te sluiten heb je zelf ingeruild voor een salaris.
  In een regio als Zeeland waar geografische,historische, religieuze en sociologische elementen bijgedragen hebben aan begrenzen en afsluiten dient de zogenaamde persoonlijke vrijheid om wel of niet kennis te delen, je te verbinden met anderen kritisch getoetst te worden aan de maatschappelijke taken en opdracht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s