Een week van MOOC

Image

Deze week ben ik begonnen met het volgen van twee MOOC’s. Twee MOOC’s van de University of Edinburgh, maar beide totaal verschillend. In deze blog wil ik mijn eerste ervaringen delen over de MOOC E-learning and Digital cultures.

Een MOOC die evenveel antwoorden geeft als vragen. Veel interactiviteit op Twitter, Facebook en Google+. Misschien een beetje teveel platforms om ze allemaal bij te houden, dus heb ik een keuze gemaakt Twitter met Google+. Maar naast deze sociale media maken de docenten ook gebruik van een eigen discussie forum, een nieuwsbrief en een wiki.

Naar verluidt volgen40.000 mensen samen met mij deze MOOC. En de organisatie is wat verwarrend. Uiteindelijk moeten we een product leveren in de vorm van een online iets, een video, een playlist e.d.

De makers zelf beginnen iedere week met een serie video’s. De eerste week is het onderwerp Utopias and Dystopias. En het levert gelijk flink wat discussie op. Utopia en Dystopia zijn termen die ik vanuit de fantasy-literatuur wel kende (Hunger games, 1984, Time machine). Maar ik had nog niet de link gemaakt naar een veranderende wereld door het internet. Erg interessant en roept veel vragen op. In beide visies is technologie een gegeven en in beide visies beinvloedt het de communicatie. Maar dystopia geeft aan dat het ook vreselijk miskan gaan. Menselijk contact is belangrijk en onmisbaar. En als op dit moment mensen relaties verbreken via whatsapp, facebook of twitter is er toch iets niet goed!

Maar aan de andere kant. Als internet er niet was zou ik nooit mijn broer (die in Florida woont) zo vaak spreken, zou ik nooit hebben kunnen deelnemen aan een MOOC van een universiteit in Edinburg. Dus zo slecht is het toch niet?

Ergens in de vele artikelen die ik gelezen heb over dit onderwerp kwam ik de volgende mantra tegen; De pedagogiek moet de technologie leiden. Op zich is dit een mooie mantra die eigenlijk voor alles geldt. Ook voor de communicatie tussen mensen.

De MOOC gaat zijn tweede week in en als de inhoud net zo goed is als de eerste week ga ik veel leren de komende weken. Maar ik weet zeker dat ik evenveel vragen ga krijgen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s