Bijna een jaar Blended

Bijna een jaar geef ik nu afwisselend blended en dan weer volledig online les. En er zitten voor en nadelen aan. Maar mijn mening is overwegend positief. Dus ik begin met de nadelen.

De nadelen zijn er vooral voor de studenten. Mijn 1e jaars zijn online begonnen en kennen sommige van hun klasgenoten alleen van een zwarte doos met een foto (of soms niet eens) erop. En je eerste jaar op een hogeschool moet toch leuk zijn en vooral sociaal. Helaas mocht dat zo niet zijn. Ze hebben elkaar een paar keer ontmoet in een groot lokaal met 1,5 meter afstand van elkaar. De voorste zag de achterste niet eens. Daardoor is motivatie wel een probleem bij de meeste. Als studieloopbaancoach bestaan de meeste gesprekken die ik nu heb uit het motiveren, stimuleren en enthousiasmeren van studenten. Als een echte coach spreek ik ze bemoedigend toe. Hou vol dit kan niet lang meer duren. Maar telkens weer worden we teleurgesteld. Hun eerste jaar op de hogeschool zal waarschijnlijk in september beginnen. Maar ook de huidige tweede jaars mogen we niet vergeten. Ook zij zijn nu al bijna een jaar niet of nauwelijks op school geweest. Ook zij zullen weer helemaal moeten wennen aan het naar school gaan. Net als wij.

Dan de voordelen die in sommige gevallen ook nadelen zijn. Een kenmerk van blended learning en ook van online learning is dat het weloverwogen ontworpen moet worden. Als je dat doet wordt het onderwijs leuk en zie ik alleen maar voordelen. Mijn ervaringen:

Door het maken van kennisclips hoeven docenten tijdens de bijeenkomsten niet meer te zenden en kunnen zij gelijk activerende werkvormen gebruiken. Studenten die de clips niet hebben gezien merken gelijk een achterstand, stellen de goede vragen, krijgen verdiepende antwoorden en kijken zo snel mogelijk wel naar de video’s. Laat de kennisclips geen powerpoint presentatie zijn maar een gesprek met de studenten. Wissel de slides af met andere beelden. Voordeel is dat bij het terugkijken je niet je eigen hoofd de hele tijd in beeld hebt. Dit kan trouwens heel goed met Prezi video.

Tijdens de lessen is het inzetten padlet om groepsopdrachten te doen een handig hulpmiddel. Studentengroepen kunnen elkaar in teams ontmoeten in een eigen kanaal. Groot voordeel boven breakout rooms is dat ze allemaal weten waar ze moeten zijn en de docent de studenten gemakkelijk kan vinden. Het inzetten van random groepen in breakoutrooms maakt het voor de studenten wel mogelijk om elkaar te leren kennen. Op deze manier maken ze dan toch kennis met de hele groep. Maar sommige studenten kiezen voor de veiligheid van hun eigen projectgroep, ook dat hebben zij soms nodig. Consulten online kunnen razend snel gaan. Studenten stellen hun vragen, de docent kan met hen meekijken in hun werk op het scherm en zo precies aanwijzen waar ze van het pad afraken en ze er weer opzetten.

Een persoonlijk voordeel vind ik het vanuit huiswerken. Ik weet dat collega’s het in veel gevallen niet met mij eens zijn. Maar ik schuif ‘s ochtends met de honden mijn studeerkamertje in. Waterkokertje, lekkere koffie en thee naast mij en ik kom de dag wel door. Tijdens de pauzes even met de honden naar buiten en daarna weer fris verder. Wel een statafel aangeschaft want mijn nek en rug waren niet blij met al dat zitten. En ‘s avonds geen uur rijden om weer thuis te komen

Samenvattend Alleen online is het niet. Studenten hebben elkaar nodig en de meeste collega’s ook. Maar blended learning zie ik zeker wel zitten. Maar dan is het wel belangrijk dat alle docenten hun lessen weldoordacht ontwerpen. Ik zou er best voor willen pleiten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s